3D print in 3D tiskanje – dve imeni za isto tehnologijo

3D tisk ali 3D print je postopek izdelave trirazsežnih trdnih objektov iz katere koli oblike digitalnega modela. V aditivnem postopku se pri tisku nanašajo zaporedni sloji materiala v različnih oblikah.

3D tiskalniki za tisk uporabljajo različne vrste materialov – od plastike, papirja, poliuretanskih materialov, kovine, voska, peska, mavčnega prahu in drugih.

3D printanje oziroma je tehnologija, ki omogoča najhitrejšo pot do fizičnega modela ali prototipa. Je natančna in hitra tehnologija, ki omogoča inovatorjem, razvijalcem, konstruktorjem, orodjarjem in drugim, ki želijo opredmetiti svojo idejo hitro implementirati na trg.

Ima  tudi številne druge prednosti:

  • hiter čas izdelave in nizki stroški pri razvijanju določene ideje
  • odpravljanje napak pri zgodnjih fazah razvoja izdelka
  • preverjanje merske ustreznosti, oblike, funkcionalnosti in ergonomije
  • optimizacija izdelka pred izdelavo orodja

Tehnologija ima široko področje uporabnosti. Slovensko podjetje Chemets d.o.o. ima na področju več kot 25 let izkušenj in poglabljanja znanj. Sodelujemo z avto-moto, elektro industrijo, arhitekti, industrijskimi oblikovalci, start up podjetniki in različnimi podjetji, ki 3D printe, prototipe in unikatne izdelke uporabljajo pri promocijah in protokolarnih darilih.

Priprava postopka za izdelavo printa je preprosta – potrebujemo digitalni 3D model (datoteka s končnico .stl ali .stp za plastične ali livarske forme), število želenih kosov, želeno površino, barvo, ter kratek opis namena izdelka, saj vam na podlagi dolgoletnih izkušenj svetujemo najprimernejšo izdelavo.

Zaupale so nam že številne zadovoljne stranke, njihove zgodbe in izdelki so na spodnjih povezavah;

Z veseljem opogumljamo inovatorje, da verjamejo v moč svojih idej. Pri razvoju od ideje do izdelka z uporabo najsodobnejših 3D tehnologij izdelamo tako enostavne kot tudi konstrukcijsko izjemno kompleksne izdelke, optimiziramo tehnološke in cenovne možnosti in vam vaše prototipe zanesljivo izdelamo v najkrajšem možnem časovnem roku

Špansko podjetje s 3D natiskanim avtomobilom

V Združenem Kraljestvu postavljen prvi 3D tiskan tank za vodo

Prva uspešna presaditev 3D natisnjene roženice

3D tisk osvaja svet