Izdelava prototipov

Ali z drugo besedo prototipiranje. Tiskamo izdelke, prototipe, rezervne dele, sestave, sklope in serije inovativnih in potrošnih izdelkov z upoštevanjem ESG smernic in standardov za trajnostni razvoj.

Unikatno. Prilagodljivo. Hitro.

Kot puma.

01

Hiter in celovit razvoj od prototipa do serije za industrijo.

01
Razvoj in izdelava 3D printov in ulitkov.

Natančnost in funkcionalnost je odvisna od izbrane tehnologije. Za realizacijo vaše ideje, skupaj z vami, poiščemo najbolj primerno tehnično in cenovno ustrezno tehnologijo.

02
Razvoj in izdelava serije.

Izhajamo iz prvega optimiziranega kosa. Glede na končno količino iščemo optimalno tehnologijo za izdelavo izdelkov iz plastike, gume, keramike in različnih kovin.

02

Kaj je prototipiranje za nas?

Prototipiranje je za nas gradnja novih izdelkov. Strast, ki podpira našo vizijo. Osredotočeni smo na to, da vam razvijemo in izdelamo prototip, ki vam bo ustvarjal dodano vrednost. Bolj kot je prototip kompliciran, bolj bomo motivirani, da ga naredimo. Če pa že imate svoj prototip, lahko pogledamo kako ga optimizirati.

Za nas je prototipotanje več kot 3D. Prav vsako idejo znamo spremeniti v prototip. Vedno vas najprej vprašamo, za kaj boste prototip uporabili. Če vidimo, da obstajajo drugi načini razvoja prototipa, vas na to opozorimo. Do prototipa lahko pridemo tudi z drugimi procesi, ne samo 3D.

Prototipiranje s pridihom pume. Proaktivnost, celovitost in raznovrstnost v poslu postavljamo v ospredje. Pri prototipiranju se držimo PUMA metode, ki omogoča holistično reševanje problemov, unikatnost in edinstvenost, minimizacijo stroškov in maksimizacijo uspeha ter proaktivnost v poslu.

izdelava prototipa v praksi
03

Kaj je prototip pri razvoju novih izdelkov?

Prototip je zgodnji vzorec izdelka. Prototipiranje pomeni, da izdelek po vsakem novem testiranju prilagajamo tako funkcionalno kot oblikovno. Prototip je torej nepopolna različica fizičnega izdelka, ki jo je treba uporabiti za testiranje uporabnikov.

Pri oblikovanju in izdelavi izdelka, ki šele nastaja iz idejne zasnove, prototipiranje pomeni, da izdelek po vsakem novem testiranju prilagajamo tako funkcionalno kot oblikovno. Proces prototipiranja je  zelo preprost: ustvari – testiraj – izboljšaj – ponovi postopek.

Glavni namen prototipa je preizkus koncepta ali postopka. Vključevati mora vse temeljne značilnosti in funkcije, brez končnih elementov oblikovanja in dodelav, ki ustvarjajo celoto. Najbolj pogosto se prototipi uporabljajo pri inovacijah ali invencijah.

prototip
04

Kakšen je proces izdelave prototipa?

V prvi fazi se pregleda naročnikovo idejo. V to fazo so vključeni industrijski oblikovalec, konstruktor in izdelovalec prototipov, ki imajo znanje o 3D tehnologijah. Vloga konstruktorja je ključna, saj obema svetuje glede možnosti izdelave in optimizacije izdelka, da je v fazi fizične izdelave prototipa oz. izdelka potrebnih čim manj popravkov.

V drugi fazi se napravi optimizacija izdelka. Izdelek se optimizira tako, da ne pride do slabe kakovosti, lomov oz. pokov na izdelku ali sestavu. Najbolje je, da se napake odpravlja digitalno v tej fazi, v CAD/CAM programu. V kolikor gre za zahtevne komponente in sestavne dele izdelkov, ki so podvrženi različnim testiranjem na obremenitve, priporočamo topografijo izdelka.

Faza fizičnega prototipiranja oz. izdelave izdelka. Izdelovalec prototipov oz. prototipni center ima znanje, izkušnje in pozna 3D tehnologije, da na osnovi podatkov o želenem prototipu oz. izdelku izbere ustrezno tehnologijo, ki omogoča glede na namembnost izdelka, ustrezno izdelavo glede na količino, material, površino, barvo, rok izdelave prototipa in ceno.

proces izdelave prototipa
05

Katera so področja prototipiranja?

Proizvajalci v različnih panogah že dolgo prisegajo na 3D tiskanje, ko gre za razvoj in preizkušanje novih izdelkov. 3D tiskalniki namreč omogočajo zelo hiter in ugoden razvoj prototipov ter njihovo takojšnje preizkušanje, s čimer se znatno pospeši celoten proces razvoja novega izdelka. Procesu v angleškem jeziku pravimo “rapid prototyping”, kar bi lahko prevedli kot hiter razvoj prototipov.

Poleg omenjenih postopkov se v zadnjem času vse bolj uveljavlja tudi izraz “rapid manufacturing” oz. hitra proizvodnja. To področje zajema izdelavo trdnih predmetov z zaporednim dovajanjem energije oz. materiala na določene točke. Trenutna praksa je nadzor nad proizvodnim procesom z računalnikom z uporabo matematičnega modela, ustvarjenega s pomočjo računalnika.

V  dobi 4. industrializacije (Industry 4.0) se pojavlja izraz  »digital manufactoring« oz. digitalna proizvodnja« . Pri slednji 3D tiskanje služi za hitro izdelavo manjših serij izdelkov, denimo takšnih po naročilu. Pogosto tako ne gre za prototipe, temveč za proizvodnjo izdelkov iz materiala s tehničnimi lastnostmi kot je zahteva proizvajalca.

06

Prototipiranje z ulitkom

Ulitek je funkcionalni prototip, ki je po tehničnih lastnostih materiala in videzu skoraj ali popolnoma enak končnemu izdelku. Do ulitka pridemo z ulivanjem materiala v kalup. Prvi kos ali manjša serija je izdelana že v nekaj dneh. Ulitki so namenjeni za testiranje trga in/ali samega izdelka.

Prednosti prototipiranja z ulitkom so: mersko natančni in precizni izdelki, velika izbira materialov, barv in trdot pri plastiki in gumi, izbira različnih zlitin pri kovini, izbira površine (sijaj ali mat), veliki časovni in finančni prihranki ter hiter odziv na spremembe trga, ne potrebujemo dragega orodja za brizganje ali ulivanje, kompleksni kosi in negativni koti niso ovira.

Kalupi in jedra so natisnjeni z Voxeljet tehnologijo in so namenjeni za ulivanje različnih zlitin aluminija, bakra, sive, nodularne, železove in jeklene zlitine. V podjetju Chemets smo poleg 3D tiska specializirani tudi za: Peščene modele in jedra za gravitacijsko litje, voščene modele za litje z izgubljenim jedrom (investment casting) in izdelava modelov za potrošnjo, kot so mila, čokolade, figurice in podobno.

prototip livarski ulitki na kljuc Voxeljet Chemets copy
07

Koliko časa traja izdelava prototipa in kakšna je cena za pripravo 3D modelov?

Čas izdelave prototipa je odvisen od kvalitete dostavljenih podatkov in izrisa. Lahko je to tudi fotografija ali fizični izdelek (npr. odbijač starodobnika). Več, ko ima 3D oblikovalec informacij in bolj jasno sliko kot ima o izdelku, hitreje lahko oceni strošek izdelave prototipa in hitreje lahko kaseneje dokonča prvi prototip.

Prednost podjetja Chemets pri prototipiranju je v tem, da uporablja več pristopov, da pride do prototipa. Bogate izkušnje prototipiranja so prinesle več kot 500 narejnih izdelkov do sedaj. Podjetje je partner nemškega podjetja Voxeljet, ki je vodilno v Nemčiji na področju 3D tehnologij in sodeluje s priznanimi strokovnjaki na področju prototipiranja.

Cena za izdelavo prototipa je prilagojena posamezni stranki in projektu. V primeru, da imate povpraševanje o ceni 3D modeliranja, je najbolje, da nas vprašate za cenil in izvedbo.

3D print Chemets puma

Da, želim začeti s prototipiranjem novega 3d izdelka, prototipa, kalupa, jedra ali serije.

narekovaj
Marko Tertinek
STRAMEX PET d.o.o.
Marko Tertinek
STRAMEX PET d.o.o.
S podjetjem Chemets d.o.o. smo začeli sodelovati pred dobrimi 4 leti, ko smo pričeli s prodorom na tuje trge in smo se srečali z zahtevnejšimi kupci, kateri so od nas zahtevali izdelavo prototipov plastenk, pred potrditvijo izdelave orodij. Takrat smo bili primorani poiskati rešitev, kako čim hitreje izdelati prototip in biti pri tem stroškovno učinkoviti. Rešitev smo našli pri podjetju Chemets d.o.o., ki so nam s svojo cenovno dostopnostjo, hitro izvedbo ter fleksibilnostjo pomagali pri izdelavi novih plastenk.
narekovaj
Iztok Valant
Livar d.d.
Iztok Valant
Livar d.d.
Za ulivanje prototipov že več kot 5 let uporabljamo tiskane peščene forme iz podjetja Chemets, ki je naš nepogrešljiv partner zaradi njihove prilagodljivosti na področju tehnologije, cene in rokov dostave. S skupnimi izkušnjami in znanjem lažje rešujemo izzive, ki jih naši kupci srečujejo v razvojnih fazah projektov.
narekovaj
Januš Meglič
PGP INDE, d.o.o.
Januš Meglič
PGP INDE, d.o.o.
Veseli nas, da smo našli podjetje Chemets, saj nam nudi cenovno ugodno rešitev in hitro izdelavo za dosego naših ciljev. Njihov profesionalen pristop in strokovno svetovanje nas je privedlo do hitre izdelave mehkega in fleksibilnega prototipa podplata, ki so ga izdelali na osnovi našega pramodela. Podplat smo pritrdili na zgornji del čevlja z vsemi potrebnimi materiali in sestavnimi deli. Tako smo dobili prototip čevlja z vsemi lastnostnimi kot serijski produkt, le za 2-3 krat nižjo ceno.
narekovaj
Ekipa Improve d.o.o.
Ekipa Improve d.o.o.
“Pri delu s podjetjem Chemets nam je bil všeč individualen pristop k projektu in usmerjenost na celovito podporo skozi razvoj izdelka. Paleta znanj, ki jih ponujajo, omogočajo razvijanje ideje do končnega prototipa primernega za serijsko proizvodnjo. Priporočamo vsem, ki si želijo agilnega razvojnega partnerja.”

Pokala za Zavarovalnico Triglav

Projekt 3D turbinsko kolo

Projekt Ohišje za kompresor

Projekt Planica

Da, želim začeti s prototipiranjem novega 3d izdelka, prototipa, kalupa, jedra ali serije.