3D tiskanje in 3D print po naročilu

Tiskamo izdelke, prototipe, rezerven dele, sestave, sklope in serije inovativnih in potrošnih izdelkov z upoštevanjem ESG smernic in standardov za trajnostni razvoj.

Unikatno. Prilagodljivo. Hitro.

Kot puma.

01

Kaj je 3D tiskanje za nas?

3D tiskanje je za nas osnova za izdelavo prototipov, modelov in serij. To je naša dolžnosti in naloga, ki smo ji vedno kos. Delamo s profesionalno in industrijsko 3D opremo, imamo izkustveno znanje in uporabljamo materiale. Osredotočeni smo v zahtevnejše 3D printanje. Bolj kot je izdelek kompliciran in zahteven za izdelavo, bolj primerna je naša tehnologija za izdelavo.

Za nas beseda nemogoče ne obstaja. 3D tiskanje in 3D print sta dve besedi, ki poimenujeta isto stvar. Za izdelavo prvega kosa ali serije skupaj z vami poiščemo optimalno rešitev s 3D tiskanjem ali 3D printanjem, le to nadgradimo z izdelavo modelov in ulivanjem plastike, gume, keramike, kovine in drugih podobnih materialov.

Hitrost, odzivnost in celovitost v poslu postavljamo v ospredje. Pri nas so, 3D tisk in prototipiranje ter izdelava serij, s pridihom pume. Na 3D tisk odgovarjamo s PUMA metodo, ki omogoča celovito reševanje problemov, unikatnost in edinstvenost, minimizacijo stroška in maksimizacijo uspeha ter proaktivnost v poslu.

3D Chemets Voxeljet
02

Kaj je osnova za 3D tisk?

Osnova za izdelavo 3D printa je 3D računalniški izris s končnico .STP ali .STL. Zelo pomembno je, da kako je model pripravljen, saj je od tega odvisna kakovost printanega oz. tiskanega kosa.
V kolikor naročnik nima ustreznega modela za 3D izdelavo, mu ga lahko pomagamo izdelati.

Naročnik nam predstavi svojo idejo in značilnosti prihodnjega izdelka, ki ga želi. Prvi korak je skica izdelka v 2D izrisu z želenimi merami, ki jo naši oblikovalci in razvojniki pregledajo in skupaj z naročnikovimi željami, zahtevami in idejami izrišejo za nadaljno izdelavo. V osnovi je risano in konstruirano tako, da so stroški izdelave čim manjši in hitrost izdelave čim večja že v fazi prototipiranja in testiranja. Vse to pozitivno vpliva na kasnješe implementaije izdelka v serijsko proizvodnjo.

Glede na uporabnost novega izdelka, oblikovno in mersko ustreznost poiščemo najprimernejši način izdelave. Ob tem upoštevamo velikost izdelka, število sestavnih delov, tehnične lastnosti materiala in želen čas izdelave. Izbrano tehnologijo 3D tiska priporočamo glede na zahteve za testiranje, npr. testiranje oblike, merske ustreznosti, funkcionalnosti, tehničnih lastnosti materiala itn.

izris 3D in prototipiranje
03

Kako izberemo ustrezno tehnologijo za vaš 3D print?

Popeljemo vas od ideje do prvega izdelka in serije. Vprašali vas bomo vse o vašem novem izdelku: o namenu, zahtevah, željah in potrebah glede tesitranja, preverjanja in serije.

Vprašali vas bomo o materialu, tehničnih zahtevah, površini, o uporabnosti, funkcionalnosti izdelka, želenem roku izdelave, dodani vrednosti, ki jo izdelek prinaša, o namenu, kaj točno želite testirati, kakšnemu namenju služi izdelek, posebnosti uporabe, o sredstvih, ki jih imate na voljo in še marsičem.

Glede na število želenih kosov, želeno površino, barvo, rok dobave in pričakovano ceno vam na podlagi dolgoletnih izkušenj svetujemo najprimernejšo izdelavo.

izbor tehnologije Chemets 3D print
04

Barvni 3D print

Načeloma vsak proizvajalec tisklanikov koristi za svojo tehnologijo specifičen material s tehničnimi lastnostmi, ki ima svojevrstno bravo. Obstajajo tudi redki 3D tisklaniki, ki omogočajo hkratno večbarvno tiskanje 3D printov. Trenutno najbolj funkcionalni in uporabni večbarvni printi so iz PA materiala s tehnologijo inkjet. Le ta omogoča tiskanje preciznih detajlov od črk, slik, kod in vse do tekstov.

Spekter materialov v 3D tisku se razteza od transparentnih materialov, temperaturno odpornih in do mehansko obstojnih, raztegljivih in bikompatibilni materialov za 3D print. 

3D printe je možno tudi naknadno obdelovati in dodelovati ter barvati, galvanizirati, lakirati.

barvni 3D print Chemets
05

Kakšna je cena za 3D tisk?

Cena prototipiranja oz. izdelave prvega izdelka oz. sestava s 3D tiskanjem je odvisna od velikosti kosa, zahtevanega materiala, površine, količine, roka, saj vse navedeno pogojuje ustrezno izbiro tehnologije. Prednost storitev v podjejtu CHEMETS je, da nismo omejeni s tehnologijami, zato izberemo za vase potrebe najbolj ustrezno, točno za vaše potrebe.

Priporočamo, da se lotite prototiprianja postopoma in čim bolj zgodaj testirate trg in pridobivate sredstva. Pomembno je, da se v začetni fazi vključite v razvoj oblikovalca, konstruktorja in izdelovalca prototipov. Pomembno je risati z mislijo, da bodo stroški v serijski proizvodnji čim nižji. Cena razvoja prototipa in prvih izdelkov bo za vas nižja, če boste izdelek postopoma testirali. Bolje je delati manjše popravke na izdelku, kot kasneje popravljati celoten izdelek ali celo orodje.

Za ceno 3D tiska nas vprašajte. Odzvali se bomo hitro in prisluhnili vašim potrebam Osnova za izračun cene je 3D računalniški model, želen material, površina, količina in rok dobave.

cene 3D tiska in prototipiranja Chemets
06

Ali je prototipiranje s 3D tehnologijami strošek ali investicija?

strošek ali investicija

Večkrat je dilema ali je prototipiranje s 3D tehnologijami, med katere spada tudi 3D tisk, strošek ali investicija. To dilemo lahko razrešimo tako, da primerjamo izdelavo prototipov s 3D tehnologijami v primerjavi z izdelavo orodja za brizganje.

Izračuni po izkušnjah v podjetju Chemets nam kažejo, da je v začetku razvoja izdelka in pri manjših količinah vsekakor boljša izdelava s 3D tehnologijami, medtem ko je za večje količine smiselno izdelati orodje za brizganje. 

Za primer dajemo primerjavo izdelave vakuumskih ulitkov z brizganimi kosi iz orodja. Pri izdelavi brizganih kosov iz orodja je cena na kos nižja in je zato ta način izdelave primeren za proizvodnjo velikih serij. Pri izdelavi vakuumskih ulitkov je cena na kos višja, a je možna izdelava enega kosa in manjše serije izdelkov, kar je za preizkušanje trga vsekakor dovolj.

07

Prednosti 3D tiskanja

V podjetju Chemets verjamemo, da so vse tehnologije 3D tiskanja dobre. Težko govorimo o najboljši ali najslabši. Lahko govorimo le o pravilni ali napačni odločitvi izbora, ki je odvisna od poznavanja prednosti in pomanjkljivosti tehnologij. Pri nas pokrivamo celovit spekter tehnologij. Vzrok za razvoj in porast 3D tehnologij je iskati v globalizaciji trga in veliki konkurenci podjetij, ki se vedno bolj zavedajo, da je poleg funkcionalnosti, design vedno bolj pomemben, predvsem pa gre trend v smeri personalizacije, unikatnosti in hitri implementaciji izdelka na trg. 3D printi so v vzponu.

Posamezna podjetja z drzno vizijo in zavedanjem, da bodo 3D industrijski tiskalniki v bližnji prihodnosti za specifične izdelke in zaradi hitrosti spreminjanja njihove oblike in personalizacije, velika konkurenca brizganim kosom, se že prilagajajo novim tehnologijam. V kolikor tudi vi razmišljate o novi smeri in 3D industrijskem tiskanju, smo vam z nasveti in informacijami o 3D tiskalnikih za plastiko, vosek in livarski pesek na razpolago.

3D tehnologije omogočajo, da je proces razvoja izdelka pospešen, zato pri izdelavi enostavnega prototipa ali izdelka govorimo o urah, namesto o dnevih ali tednih. Cenik je vedno prilagojen vam in vašemu izdelku. Pri Chemetsu znamo pospešiti razvoj vašega izdelka tudi do 8x ali več.

3D print Chemets puma

Da, želim začeti z razvojem prototipa, 3d izdelka, kalupa, jedra ali serije.

narekovaj
Marko Tertinek
STRAMEX PET d.o.o.
Marko Tertinek
STRAMEX PET d.o.o.
S podjetjem Chemets d.o.o. smo začeli sodelovati pred dobrimi 4 leti, ko smo pričeli s prodorom na tuje trge in smo se srečali z zahtevnejšimi kupci, kateri so od nas zahtevali izdelavo prototipov plastenk, pred potrditvijo izdelave orodij. Takrat smo bili primorani poiskati rešitev, kako čim hitreje izdelati prototip in biti pri tem stroškovno učinkoviti. Rešitev smo našli pri podjetju Chemets d.o.o., ki so nam s svojo cenovno dostopnostjo, hitro izvedbo ter fleksibilnostjo pomagali pri izdelavi novih plastenk.
narekovaj
Iztok Valant
Livar d.d.
Iztok Valant
Livar d.d.
Za ulivanje prototipov že več kot 5 let uporabljamo tiskane peščene forme iz podjetja Chemets, ki je naš nepogrešljiv partner zaradi njihove prilagodljivosti na področju tehnologije, cene in rokov dostave. S skupnimi izkušnjami in znanjem lažje rešujemo izzive, ki jih naši kupci srečujejo v razvojnih fazah projektov.
narekovaj
Januš Meglič
PGP INDE, d.o.o.
Januš Meglič
PGP INDE, d.o.o.
Veseli nas, da smo našli podjetje Chemets, saj nam nudi cenovno ugodno rešitev in hitro izdelavo za dosego naših ciljev. Njihov profesionalen pristop in strokovno svetovanje nas je privedlo do hitre izdelave mehkega in fleksibilnega prototipa podplata, ki so ga izdelali na osnovi našega pramodela. Podplat smo pritrdili na zgornji del čevlja z vsemi potrebnimi materiali in sestavnimi deli. Tako smo dobili prototip čevlja z vsemi lastnostnimi kot serijski produkt, le za 2-3 krat nižjo ceno.
narekovaj
Ekipa Improve d.o.o.
Ekipa Improve d.o.o.
“Pri delu s podjetjem Chemets nam je bil všeč individualen pristop k projektu in usmerjenost na celovito podporo skozi razvoj izdelka. Paleta znanj, ki jih ponujajo, omogočajo razvijanje ideje do končnega prototipa primernega za serijsko proizvodnjo. Priporočamo vsem, ki si želijo agilnega razvojnega partnerja.”

Projekt povodec za sprehajanje psov Lishinu

Oglaševalske nagrade DIGGIT

Projekt dizajnerski stol Batoidea

Pokala za Zavarovalnico Triglav

Da, želim začeti z razvojem prototipa, 3d izdelka, kalupa, jedra ali serije.