V Združenem Kraljestvu postavljen prvi 3D tiskan tank za vodo

Britansko podjetje za oskrbo z vodo United Utilities in podjetje, ki se ukvarja s 3D tiskom ChangeMaker 3D sta nedavno uspešno predstavila uporabo in prednost 3D tiskanih komponent v vodni industriji. Odkritje, ki je rezultat enoletnega sodelovanja med podjetjema, je pokazalo znatno zmanjšanje ogljika, stroškov in dela v primerjavi z običajno proizvedenimi produkti. S tem je ekipa poudarila velik potencial 3D-tiskanja v gradbeništvu, ki bi se lahko izkazal za koristnega tudi za druge sektorje.

Ko se aditivna proizvodnja omenja v povezavi z gradbeništvom, nam največkrat najprej pade na misel 3D tiskanje hiš. Poleg gradnje hiš obstajajo še številni drugi načini uporabe betonskega 3D-tiskanja.

Ko se je družba United Utilities v začetku leta 2021 povezala s podjetjem ChangeMaker 3D, je bil njihov cilj uporabiti betonsko 3D-tiskanje za izdelavo okoljsko trajnostne in ekonomsko ugodne vodne komore, ki bi znatno zmanjšala ogljični odtis. Podjetji sta začeli z 12-tedensko fazo načrtovanja, v kateri sta razmišljali o tem, kateri element bi bilo najbolje oblikovati in prikazati, ter na koncu izbrali komoro za distribucijo odpadne vode. Ko se dotaknemo proizvodnje, gre za tehnično zahteven in ogljično težak element.

3d tiskanje betona

Izdelava 3D tiskane vodne komore

Sprva je ekipa ustvarila digitalni model valjaste vodne komore, ki so ga nato poslali nizozemskim tehnološkim partnerjem v podjetju CyBe Construction. Tam je potekala faza tiska. Po prejemu 3D natisnjene komponente jo je ekipa namestila v testni objekt v Cheshiru, mestu severno od Manchestra. Ekipa je za vse potrebovala eno leto. Po izvedbi različnih testov jim je uspelo dokazati, da je vodna komora, ki so jo ponosno poimenovali “Printfrastructure”, v primerjavi z običajnimi metodami zagotovila 25% zmanjšanje ogljika, 20% prihranek stroškov in 55% zmanjšanja obsega dela. Poleg tega so poudarili tudi, da je bil s skupnim časom tiskanja, ki je bil krajši od štirih ur, postopek gradnje izjemno hiter. Še en odličen vidik Printfrastructure je njena prednost z vidika varnosti, saj uporaba 3D-tiskalnikov za beton zmanjšuje potrebo po delu na višini ali v zaprtih prostorih.

Natalie Wadley, soustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja ChangeMaker 3D, je ponosna na ta dosežek in pravi:

“V podjetju ChangeMaker 3D smo se odločili, da se bodo v prihodnje ukvarjali z gradbenimi deli: “Po mesecih trdega dela smo navdušeni, da je vodna komora na mestu, z dokazanimi okoljskimi in stroškovnimi prednostmi. To je rezultat odličnega sodelovanja z družbo United Utilities in našo ekipo partnerjev pri izvedbi. Med njimi so CyBe Construction, Costain, Constructure, Ainscough in AutoMutatio. Zahvaljujoč njim smo v Združenem kraljestvu dosegli več zmag – vključno z načrtovanjem, tiskanjem in namestitvijo 3D-betonske tiskane komponente za ta sektor ter prvim dvigom 3D-tiskane konstrukcije z žerjavom v Združenem kraljestvu. Naše poslanstvo je podpirati industrijo, da bi pustila manjši ogljični odtis, preoblikovanje britanske infrastrukture pa je ključnega pomena, če želi Združeno kraljestvo doseči “neto ničlo”.”

Avtorji fotografij: ChangeMaker 3D

Več o 3D tiskanju v gradbeništvu si preberite tukaj https://chemets.si/panoge/arhitektura-in-gradbenistvo/ 

3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo

Ali veste, od kod prihajajo 3D kipci?