Prosim natisnite mi hišo, fasado in stol

Par, ki se je prvi v Evropi vselil v 3D natisnjeno hišo.

Pred dnevi je odjeknila novica, da je nizozemski upokojeni par, Elize Lutz in Harrie Dekkers, postal prvi v Evropi, ki se je z vsemi ustreznimi dokumenti vselil v 3D natisnjeno hišo.

Prek elektronske pošte sta prejela digitalni ključ (posebno aplikacijo), s katero sta lahko odprla vhodna vrata v svoj bungalov z dvema spalnicami. 94 kvadratnih metrov velika hiša, bi jo bilo zaradi oblike balvana drago graditi na tradicionalni način, je gradbeno podjetje natisnilo s pomočjo posebne robotske roke, opremljene s šobo, iz katere teče beton s posebno formulo in spominja na stepeno smetano.

hisa print
Računalniški render hiše, avtor: Teodor Muntean/Pixabay

 

3D tisk hiše je “nova realnost”

3D tiskanje hiš se zdi kot znanstvena-fantastika, v resnici pa je že kar nekaj časa realnost. Dejstvo je, da je 3D tiskanje hiš veliko manj potratno kot klasično zidanje. Poraba materiala je majhna, gradbišče veliko bolj čisto, stroški nižji (tudi zaradi manjšega števila delavcev), gradnja veliko hitrejša in okolju bolj prijazna. 3D natisnjene hiše veljajo za ničenergijske, rešujejo stanovanjski problem in so lahko tudi energijsko samooskrbne (če jih opremimo s sončnimi celicami).

3D tisk v gradbeništvu, arhitekturi in notranjem oblikovanju

  • gradbeništvo

V gradbeništvu poteka 3D tiskanje s pomočjo velikih robotskih rok, opremljenih s posebnimi šobami, skozi katere brizga poseben beton, lahko pa uporabimo tudi odpadni material (odpadno plastiko, ki jo zmešamo z betonom ipd.) ali material, ki ga najdemo v okolici (kot na primer glina, slama, prst).

Robotsko roko vodi posebna programska oprema, v kateri so 3D načrti stavbe ali posameznih delov. Šobe material nanašajo v plasteh. Stene na takšen način natisnjenih hiš so sestavljene iz več plasti (dve plasti – zunanja in notranja – sta običajno povezani z dodatno cik-cak plastjo betona med njima). S stenami v »sendvič izvedbi« omogočimo boljšo toplotno in zvočno izolacijo in takšne hiše spremenimo v ničenergijske. 

 
3D natisnjena hisa
3D natisnjena hiša oz. sestavljena iz frefabriciranih elementov, ki so bili 3D natisnjeni. Foto: Oak Ridge National Laboratory

Popolnost je iluzija – prepričani smo, da nas žene do skrajnih mej, a v resnici nas uničuje. Popolnost ni nek standard, ki ga lahko dosežemo, saj se nam ciljna črta neprestano premika.

Drugi način 3D tiskanja hiš je s prefabriciranimi elementi. Te lahko natisnemo na način opisan zgoraj, ali pa s 3D tiskom ustvarimo kalupe za betonske elemente (ali iz kakšnega drugega materiala – vse bolj priljubljen je na primer micelj (podrastje gob, ki ga uporabljajo v številnih proizvodnjah)), ki jih nato na kraju gradnje sestavimo. Prefabricirani elementi so lahko tudi gradniki (ali opeke), ki jih 3D tiskalnik nato glede na računalniški izris, polaga.

Kako je videti 3D tiskanje v gradbeništvu v realnosti?

Oglej si video:

Nemško podjetje Voxeljet je glede na skico arhitektov 3D natisnilo posebne kalupe za unikatni betonski strop. Prefabricirane elemente so prepeljali na gradbišče, kjer so jih sestavili kot lego kocke.

  • arhitektura

V arhitekturi se s 3D tiskanjem srečamo že pri izdelavi makete. To je s pomočjo 3D tiska lahko narediti enostavno, hitro, do potankosti natančno in kot PUMA. Sam načrt boste s pomočjo Chemetsa lahko spreminjali že med samim računalniškim izrisom, kar je cenejše kot vsakokratna izdelava novega izdelka. Poleg tega bo s 3D tiskom pri maketi lažje narediti zahtevnejše oblike, krivulje, oboke in stebre. V Chemetsu , kjer verjamemo, da nič ni nemogoče, bomo izdelali tudi makete in rekonstrukcije zgodovinskih stavb, kar je primerno predvsem za arheologe in zgodovinarje, pa tudi idealna rešitev za muzeje.

3D načrti za tisk
Arhitekturni načrt hiše, avtor: energepic.com/Pexels

V arhitekturi je 3D tisk namenjenem prebafriciranim elementom, ki vsaki stavbi, sobi dajejo unikatnost . Med drugim je s pomočjo različnih tehnologij 3D tiska možno izdelati kalupe za edinstveno fasadno ali stropno oblogo, pa tudi različne obrobe za vrata in okna. Možnosti so skoraj neomejene.

Kako 3D tisk potiska arhitekturo do skrajnih meja?

Oglej si video.

  • notranje oblikovanje

Ravno tako kot v arhitekturi, je zgodba pri notranjem oblikovanju  še bolj svobodna. Lep primer je dizajnerski stol Petra Donersa, ki ga je 3D natisnilo nemško podjetje Voxeljet. Peter Doners, nizozemski oblikovalec notranje opreme, ima rad organske oblike, saj te nudijo udobje. Uspel je ustvariti nekonvencionalno idejo o stolu, za katerega je dobil navdih v naravi. Stol spominja na povečan delček morske spužve. Pri Voxeljetu so uporabili program Rihno3D za modeliranje in ustvarili kos notranje opreme, ki je unikatna  (a zaradi modela tudi ponovljiva).

Izbira materialov, oblik in barv je na področju notranjega oblikovanja neomejena. Vsak oblikovalec, ki se želi trgu predstaviti s kosom in ne zgolj skico, pa ima zdaj možnost, da na trg stopi kar s prototipom. Slednji je za vse inovatorje, bolj kot strošek, nujno potrebna investicija .

Prihodnost je v 3D tiskanju

3D tisk  je tehnologija, ki omogoči hitro pot do fizičnega modela na osnovi 3D računalniškega izrisa. 3D tiskalniki pretvorijo virtualni 3D model v fizični predmet z nanašanjem materiala po plasteh.

Osnova za izdelavo 3D printa je 3D računalniških izris. Zelo pomembno je, kako je model pripravljen, saj je od tega odvisna kakovost natiskanega kosa. Prvi korak je skica izdela v 2D izrisu z želenimi merami, ko jo oblikovalci in razvojniki v Chemetsu  pregledamo in skupaj z naročnikovimi zahtevami izrišejmo za nadaljnjo izdelavo. V osnovi je računalniški izris prilagojen tako, da so stroški izdelave čim manjši, hitrost izdelave pa čim večja že v fazi prototipiranja in testiranja.

printer 3D
3D printanje avtor: Lutz Peter/Pixabay

Glede na uporabnost novega izdelka, oblikovno in mersko ustreznost poiščemo najprimernejši način izdelave. Pri izbiri ustrezne tehnologije 3D tiskanja imamo v Chemetsu obsežen nabor vprašanj: o namenu izdelka, zahtevah glede testiranja, materialu, površini, uporabnosti, funkcionalnosti, želenem roku izdelave, finančnem načrtu ipd.

V Chemetsu smo prepričani, da najboljše in najslabše tehnologije 3D tiskanja ni, govorimo lahko le o pravi ali napačni izbiri tehnologij. Zato pri vsakem izzivu maksimalno napnemo mišice in možgane, da najdemo ustrezno rešitev.

3D je že v gradbeništvu, kam gre naprej?

Barbara H. Wilkesmann
 

Kako izbrati pravo tehnologijo za serijsko proizvodnjo?

3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo