Izdelava rezervnih delov za jadrnico s 3D tiskom in vakuumskim litjem

O projektu

V Chemetsu razumemo, kako težko je lahko pridobiti rezervne dele za starejše modele ali izvesti finančno optimalne nadomestitve. Naša stranka, lastnik jadrnice Elan 31 S iz leta 1986, z imenom Sara, se je znašla v situaciji, kjer običajni rezervni deli niso bili na voljo. Zaradi potrebe po vzdrževanju starejšega plovila in želje po rezervnih delih se je stranka obrnila na nas.

Chemets kljuka jadrnice
Chemets kljuka jadrnice stara in nova
Razvoj in izvedba

Stranka se je soočala s pogosto okvaro desne kljuke na strešnem oknu svoje jadrnice, kar ji je med jadranjem povzročalo obilo težav, še posebno kadar je voda pljusknila v notranjost prostora.  Po njenem obisku v naših prostorih v Šenčurju pri Kranju smo po vzorcu izdelali več kosov kljuke. Proces je vključeval popravek poškodovanega prinešenega dela,  ki je služil kot pramodel za izdelavo  silikosnkega kalupa. Le- ta omogoča izdelavo manjše serije.

Izbira tehnologije

Za projekt smo izbrali tehnologijo vakuumskega litja, ki omogoča visokokakovostno reprodukcijo obstoječih delov z uporabo silikonskega kalupa. Ta metoda se je izkazala kot idealna za majhne serije in omogoča izdelavo delov v različnih materialih in barvah ter izdelavo po potrebi in želji naročnika. Deli so morali biti odporni na vremenske vplive in stik s slano vodo, zato je bila izbira pravega materiala ključnega pomena.

Chemets kljuka jadrnice novi rezervni deli
Chemets kljuka jadrnice primerjava
Zaključek

Projekt izdelave rezervnih delov za jadrnico Sara je bil izjemen primer, kako lahko prilagojene tehnološke rešitve Chemetsa rešijo specifične potrebe naročnika. S kombinacijo strokovnosti in inovativnih pristopov smo stranki omogočili, da njegova jadrnica ostaja funkcionalna in varna, ne glede na izzive, ki jih prinaša čas. Pri Chemetsu smo ponosni, da lahko s svojimi rešitvami pripomoremo k dolgoročni uporabnosti in zadovoljstvu naših strank.

Oglaševalske nagrade DIGGIT

Pokala za Zavarovalnico Triglav

Projekt Kinestica

Projekt Mesi