Prva uspešna presaditev 3D natisnjene roženice

Raziskovalci iz Hyderabada v Indiji so uspešno presadili 3D natisnjeno roženico na zajca, kar bo postopoma utrlo pot za podobne presaditve na ljudeh.

Raziskovalci z Indijskega tehnološkega inštituta (IIT), očesnega inštituta LV Prasad (LVPEI) in centra za celično in molekularno biologijo (CCMB), ki se nahajajo v Hyderabadu, so izdelali roženico z uporabo naravnih komponent brez živalskega izvora.

Roženica je bila natisnjena z biomimetičnim črnilom, izdelanim iz tkiva človeškega darovalca. Raziskovalci so decelularizirali tkiva človeške roženice in dodali nekaj matičnih celic. Stara roženica je služila kot osnova za novo roženice. Poškodbe roženice lahko vodijo v slepoto, zato je zdravljenje le-teh ključnega pomena.

roženica
Natisnjena roženica (vir slike: LVPEI)

“To je prva 3D natisnjena človeška roženica, ki je optično in fizično primerna za presaditev,” so povedali pri LVPEI.

“Bio-črnilo, ki se uporablja za izdelavo te 3D-natisnjene roženice, lahko zapre perforacijo roženice vojakov na terenu in prepreči okužbo ter nadaljnje poškodbe. V veliko pomoč nam je sploh na krajih,  kjer ni okulističnih ustanov.”

Rezultat je biokompatibilna roženica, ki lahko zdravi številne bolezenska stanja oči, brez tveganja, da bi jo telo zavrnilo. Možnost zavrnitve je v primeru transplantacij iz živali ogromna.

Tradicionalne metode zdravljenja težav z roženico so običajno bile presaditve na umetni ali živalski osnovi, nobena od teh rešitev ni optimalna. Presaditve na osnovi prašičev so pogoste, vendar zaradi kulturnih ali verskih razlogov niso generalno sprejemljive. Ta alternativa iz celotnega postopka odstrani živalski faktor.

Nove, 3D natisnjene roženice bi lahko koristile bolnikom z brazgotinami na roženici ali keratokonusom. Obe stanji lahko povzročita slepoto, če se ne zdravita.

Poleg tega raziskovalci vidijo uporabo v vojski, kjer lahko poškodbe oči na terenu vodijo do okužb, zaradi kateri se lahko stanje drastično poslabša. Zdi se, da lahko tehnologija 3D tiskanja, s katero se lahko natisne roženico, natisne tudi obliž za vašo oči, vsaj dokler ne pridete do ustreznega očesnega specialista, da vas pregleda in zastavi potek zdravljenja.

zajec
Presaditev roženice na zajcu (vir slike: LVPEI)

“Prva 3-D natisnjena človeška roženica, ki je optično in fizično primerna za presaditev. Gre za indijski izdelek, ki ga je izdelala ekipa indijskih zdravnikov in znanstvenikov,” sta povedala vodilna raziskovalca dr. Sayan Basu in dr. Vivek Singh.

Naslednji korak je začetek preskušanj na ljudeh, to stopnjo pa bodo financirale človekoljubne organizacije, kot je fundacija Sree Padmavathi Venkateswara in druge.

Povzeto po članku https://3dprinting.com/news/rabbit-gets-printed-cornea/

Kako izbrati pravo tehnologijo za serijsko proizvodnjo?

3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo