Kako izbrati pravo tehnologijo za serijsko proizvodnjo?

Kot konstruktor ali inženir v razvojnem oddelku veste, da je izbira pravilne tehnologije ključnega pomena za uspeh vašega projekta. Kadar so zahteve po večjih serijah, sta med najpogosteje uporabljenimi tehnikami za  izdelavo plastičnih in gumenih kosov,  brizganje in vakuumsko litje. V zadnjem obdobju obstaja možnost tudi 3D tiskanja. Vendar v tem prispevku ne bo bistveni poudarek na slednjem. 

V tem blogu bomo raziskali ključne dejavnike, ki vam bodo pomagali izbrati pravo tehnologijo oz. orodje za vaš  projekt glede na velikost serije izdelkov z izgledom brizganih kosov.

Brizganje: idealna tehnika za velikoserijsko proizvodnjo

Brizganje je odlična izbira za velikoserijsko proizvodnjo kompleksnih delov z visoko natančnostjo. Tukaj je nekaj ključnih točk, ki jih morate upoštevati: 

 • Material: natančno definirajte material, ki ga boste uporabili za vaše izdelke. Ustrezen material zagotavlja trajnost in funkcionalnost končnih izdelkov.
 • Dizajn: poskrbite, da je dizajn vaših izdelkov optimiziran za brizganje. Kompleksni dizajni lahko zahtevajo dodatno načrtovanje, vendar zagotavljajo boljšo funkcionalnost in estetiko.
 • Količina: oenite predvideno letno količino proizvodnje. Brizganje postane stroškovno učinkovito pri velikih serijah zaradi nizke cene na kos.

Certifikati in tržni pogoji: preverite kateri certifikati so potrebni za vaš izdelek in kakšni so pogoji za vstop na trg.

Vakuumsko litje: prilagodljiva rešitev za nizko do srednje veliko proizvodnjo

Če vaš projekt zahteva manjše količine ali izdelavo prototipov, je vakuumsko litje morda prava izbira. Ta tehnika ponuja večjo prilagodljivost in nižje začetne stroške. Pomembne točke vključujejo: 

 • Prilagodljivost: vakuumsko litje omogoča enostavne prilagoditve materiala in dizajna, kar je idealno za iterativni razvoj prototipov.
 • Začetni stroški: v primerjavi z brizganjem so začetni stroški vakuumskega litja nižji, saj drago orodje ni potrebno.

Hitrost: izdelava orodij in proizvodnja manjših serij sta hitrejši, kar omogoča hitro dobavo in prilagodljivost.

Obseg proizvodnje

Pri izbiri med brizganjem in vakuumskim litjem je pomembno upoštevati obseg proizvodnje: 

 • Brizganje je idealno za proizvodnjo velikih količin (od tisoč do milijonov kosov), saj zagotavlja visoko ponovljivost in natančnost.
 • Vakuumsko litje je primerno za nizko do srednje-serijsko proizvodnjo (1 do 100 kosov) ter je odlična izbira za izdelavo prototipov in maloserijsko proizvodnjo. Za večjo količino manjših kosov je možno izdelati več jedrni kalup, ki omogoča izdelavo več kosov hkrati.

Idealna tehnologija kadar so potrebe po dodatnem zalivanju kosov. 

Kdaj izbrati posamezno tehnologijo?

 • Brizganje je najbolj primerno za izdelke, kjer so zahteve po velikoserijski proizvodnji ali specifičnih materialih, ki jih VC ne omogoča.  Pogosto se jo  uporablja v avtomobilski industriji, elektro industriji, pri potrošniškem blagu in medicinskih napravah.
 • Vakuumsko litje je idealno za prototipe in maloserijsko proizvodnjo. Pogosto se uporablja pri razvoju izdelkov, testiranju izdelkov ali trga in trženju v času  izdelave orodja za brizganje

Statistična analiza: Ekonomija obsega in stroškovna učinkovitost

Študija Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo (NIST) je pokazala: 

 • Brizganje doseže ekonomijo obsega pri količinah nad 1.000 kosov, z znatnim znižanjem stroškov, ko se količine povečajo.

Vakuumsko litje je stroškovno učinkovitejše za količine do 100 kosov /  vlivanj (kadar imamo več-jedrni kalup), s kratkim dobavnim rokom, kar je primerno za hitro izdelavo prototipov in malih serij.

Kako se odločiti med brizganjem in vakuumskim litjem?

Izbira med brizganjem in vakuumskim litjem je odvisna od specifičnih potreb vašega projekta: 

 • Brizganje je optimalna izbira za obsežno proizvodnjo z dolgoročno stroškovno učinkovitostjo.
 • Vakuumsko litje zagotavlja potrebno prilagodljivost za manjšo količino izdelkov in izdelavo prototipov brez znatnih vnaprejšnjih naložb. 

Pri odločanju je potrebno upoštevati dejavnike, kot so:
– obseg proizvodnje (predvidena letna količina)
– časovne omejitve  (zahtevan čas izdelave)
– lastnosti materialov (zahtevani tehnični listi, certifikati…)
– celoten proračun projekta (pripravljenost investiranja časa in denarja v posamezni fazi razvoja izdelka in proizvodnje). 

S čim boljšo opredelitvijo dejavnikov in s pravilno izbiro tehnologije boste zagotovili uspeh vašega projekta in dosegli želene rezultate.

Tabela slo tehnologija za serijsko proizvodnjo

Potrebujete strokovni nasvet?

Za nas beseda NEMOGOČE ne obstaja. 

Pomagamo s predlogi in z izvedbo, od izrisa do optimizacije izdelka, izbire materiala do izdelave prototipa in serije.
Upoštevamo vaše zahteve, potrebe in želje s ciljem, da zmanjšamo stroške izdelave in optimiziramo vašo investicijo s  pravilno izbiro načina izdelave in  tehnologije.
Dobite točno to kar potrebujete. 

V primeru, da vaši kriteriji po določenem izdelku in seriji omogočajo izdelavo s 3D tiskom (aditivno proizvodnjo), vam naredimo finančno oceno, ki vam bo pomagala pri odločitvi kdaj koristiti zunanjo storitev izdelave 3D tiskanja in kdaj implementirati 3D industrijski tiskalnik v lastni proizvodni proces.  

3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo

Ali veste, od kod prihajajo 3D kipci?