Pokala za Zavarovalnico Triglav

V sklopu projekta "Ustvari pokal" Zavarovalnice Triglav smo v Chemetsu s 3D tiskanjem in poudarkom na trajnosti ustvarili dva pokala za veliki finale smučarskih skokov v Planici. Prvi pokal je bil podeljen zmagovalcu tekmovanja, drugi pa kot posebna čast smučarski legendi Petru Prevcu ob njegovem slovesu od profesionalne kariere.
planica7 ceremony
Foto Ana Kovac
O projektu

Zavarovalnica Triglav nas je že drugo leto zapovrstjo izbrala kot ključnega partnerja v projektu “Ustvari pokal”. Natečaj vabi mlade k risanju, pri čemer zmagovalno delo oživi v obliki prestižnega pokala, avtor pa ima tako možnost pokal podeliti velikemu zmagovalcu tekmovanja v Planici. Na oblikovanje pokala Planica 7, se je odzvalo več kot 1700 mladih ljubiteljev smučarskih skokov. Pravi pokal smo v Chemetsu ustvarili po risbi »Zmagovalec 7« 12-letne ustvarjalke Tjaše Vreš iz Limbuša. V duhu slovesa enega izmed naših največjih skakalnh šampionov, Petra Prevca in ogromnem številu prejetih risb otrok, se je Zavarovalnica Triglav dodtno odločila počastiti športnika z izdelavo slovesnega kipca ob njegovem slovesu od profesionalne športne kariere. Tudi ta kip je zasnovan na izbrani otroški risbi in diskretno okrašen z logotipom Zavarovalnice Triglav.

Razvoj in izvedba

Pokala “Prevc” in “Planica 7” sta bila ustvarjena s pomočjo napredne 3D tehnologije, ki je sposobna ujeti kompleksne detajle z visoko stopnjo natančnosti. Ta tehnologija se je izkazala za ključno pri oblikovanju izjemno detajliranih elementov, kot so krila, kremplji in kljun orla na pokalu, ter pri kipu Petra Prevca, kjer so bili ključni detajli logotip Zavarovalnice Triglav in fini napisi na smučeh.

Izbira 3D tiskalnika

Za razliko od tehnologije FDM, ki temelji na filamentih in bi pri takšnih detajlih povzročila slab vizualni izgled in potrebo po obsežnem ročnem delu, smo se odločili za 3D tiskanje z uporabo HP-jevega tiskalnika, ki deluje na osnovi praškastega materiala. To nam je omogočilo:

  • Tiskanje vseh kosov simultano
  • Prihranke na času in materialu
  • Ponovno uporabo odvečnega materiala
  • Minimalni odpadek v obliki prahu
planica7 live
hvala peter
Postopek barvanja

Obe umetnini sta po tiskanju prestali postopek ročnega barvanja. Osnovna zlata barva je bila nanesena s sprejem, detajli pa so bili poudarjeni z akrilnimi barvami, ki jih je zmagovalka Tjaša Vreš natančno uporabila. Kip Petra Prevca je bil v celoti prekrit z zlato barvo, ki poudarja vse od Prevčevega rekordnega skoka do zahvale in logotipa Triglava.

Ta natančnost in možnost prikaza drobnih detajlov s hrapavo površino sta dokaz, da je 3D tisk na HP-jevem tiskalniku najprimernejša izbira za takšne projekte, ki združujejo umetnost in tehnično dovršenost.

Zaključek

Pokal Prevc in Planica 7 je bil 3D natisnjen, saj je to edina tehnologija, ki omogoča hitro izdelavo in zahtevane detajle, kot so bili predvsem pri orlu (krila, kremplji, kljun) in pri kipu Petra Prevca logotip Zavarovalnice Triglav in drobni napisi na smučeh.

Taki detajli s tehnologijo FDM-na filament ne bi prišli v poštev, saj bi  bil rezultat slab izgled in veliko ročnega dela.

Telemark peter prevc

Projekt Kinestica

Projekt Mesi

Projekt 4shu

Projekt VS Armature