Največji 3D tiskalnik je natisnil edinstveno “geometrijsko žogo”

Edinstvena »geometrijska krogla« ustvarjena z največjim 3D tiskalnikom na svetu za litje kovin

Voxeljet je ustavril 4 metrsko veliko aluminijsko skulpturo s 3D tiskalnikom vx4000

Krogla je velika skoraj štiri metre in ima zapleteno prepleteno geometrijsko obliko:  »Geometrijska krogla« je edinstveno umetniško delo, ki od junija 2018 krasi krožišče na vhodu v industrijsko cono v Friedbergu (Bavarska).

Voxeljet, proizvajalec industrijskih 3D tiskalnikov, je s svojim največjim tiskalnikom VX4000 natisnil peščene kalupe in jedra za kovinsko kroglo impresivne velikosti,  3,2×3,5×4 metrov. Sestavljena je iz osmih trojnih vozlov, šestih štirikratnih vozlov in 24 povezovalnih ročic. Zapletena konstrukcija tako tvori geometrijsko neskončno zanko.

Dizajn je izdelal ameriški umetnik Bathsheba, ki za oblikovanje sodobnih umetniških del uporablja CAD programsko opremo.

3d natisnjena žoga s tiskalnikom voxeljet

Impresivno umetniško delo po korakih

Izdelava krogle je bila izvedena v treh  korakih.

V prvem koraku se je umetnikov pozitivni CAD model uporabil za digitalni izris modelov in jeder, primernih za litje v pesek.

V drugem koraku je sledilo 3D tiskanje zgornjih in spodnjih modelov ter livarskih jeder iz livarskega peska in veziva furanske smole, ki se uporablja za litje kovin.

Celotno tiskanje je trajalo približno 58 ur. Po tiskanju se je očistilo kalupe in jedra od odvečnega peska, da so bili primerni za litje aluminija.

V tretjem koraku je sledila odprema v livarno Kunstgießerei Kollinger GmbH v Elchingenu blizu Ulma, kjer so sestavili posamezne dele tako, da so na osnovi gravitacijskega litja vlili kroglo iz zlitine 226 (AlSi9Cu3), ki krasi krožišče blizu poslovne stavbe voxeljet Ag.

končni izdelek 3d krogla

Več o uporabi 3D tehnologij in materialov na področju arhitekture in gradbeništva, si poglejte s klikom na spodnji gumb.

Kako izbrati pravo tehnologijo za serijsko proizvodnjo?

3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo