Kako izbrati pravega partnerja za izdelavo 3D prototipov

Na tržišču je precej podjetji, ki ponujajo storitve 3D tiska. Kako se odločiti za pravega? Katero podjetje je tisto, ki bo zadostilo in razumelo vaše potrebe, vam znalo pravilno svetovati in vas usmeriti v izbiro primerne tehnologije in materialov za izdelavo vašega prototipa?

Vas zanimajo merila, po katerih boste lažje izbrali pravega partnerja za vaš 3D projekt ali izdelavo vašega prototipa. Odgovorite si na spodnjih sedem vprašanj.

1. Ali ima podjetje dovolj pester nabor materialov, uporablja različne 3 D tehnologije in lahko natisne tudi male serije?

Vsak 3D tisk ima svoje lastnosti. Široka izbira 3D tehnologije in raznovrstnost materialov vam pomaga priti do tiskanega izdelka, ki resnično ustreza vašim potrebam.

Pred izborom 3D partnerja morate najprej vedeti, kakšen izdelek potrebujete: prototip, unikatni izdelek ali malo serijo izdelkov. Od tega bo odvisen izbor tehnologije in materialov.

V Chemetsu tiskamo s pomočjo različnih tehnologij: Multijet Fusion, SLA, Polyjet, SLS, HSS in Voxeljet. Glede na vaš projekt vam bomo svetovali, kakšna izdelava prototipa je možna in vam pomagali pri razvoju. Tiskamo en kos, lahko pa tudi male serije.

Več o 3D tisku si lahko preberete tukaj https://chemets.si/storitve/3d-tiskanje/

2. Vam strokovnjaki v prototipnem centru znajo svetovati? Je njihova podpora celostna?

Pri izboru tehnologije in materialov vam mora prototipni center pomagati in svetovati. Izbira tehnologije je namreč odvisna od različnih dejavnikov: iz kakšnega materiala želite imeti kos, kakšno površino želite doseči, kakšen je način izdelave, kdaj izdelek potrebujete ter količine izdelkov. Vsaka tehnologija ima svoje prednosti, odvisno je za kaj in kdaj izdelke potrebujete.

V Chemetsu imamo znanje in izkušnje, da vam svetujemo, pomagamo in skupaj z vami poiščemo najbolj optimalno rešitev za izdelavo vašega izdelka. Svetujemo pri vstopu novega izdelka na trg.

S svetovanjem in poglobljenim razgovorom pričnemo že ob prvem srečanju oziroma pregledu vaših datotek. Podrobno vas seznanimo tudi z različnimi možnostmi izdelave. Naše sodelovanje pa se lahko prične že prej, v fazi, ko imate idejo brez skice in iščete primerno tehnologijo.

Zagotavljamo celovit pristop k razvoju vašega posla in novega produkta. Podpiramo vas pri izdelavi prototipa z našim znanjem: projektnim vodenjem, predlogi za sestavo tima, odkrivanjem identitete novega izdelka, izdelavo finančnega, prodajnega in marketinškega načrta.

O prototipiranju najdete več informacij na tej povezavi https://chemets.si/storitve/izdelava-prototipov/

3. Kakšna je možnost izdelave barvnih kosov?

Potrebujete barvni prototip izdelka? 3D tehnologije omogočajo barvne printe. Vedno je možnost barvne dodelave. Če naročnik zahteva točno specifično barvo je potrebno v večini primerov izdelek naknadno barvati. V primeru 3D tiskanja obstajajo tri tehnologije, s katerimi je možno printati tudi barvne printe. Izbira tehnologije je odvisna od namena koriščenja izdelka (npr. ali gre za za vizualno ali funkcionalno predstavitev protipa). 

Možna je izdelava z vakuumskim ulivanjem, kjer se po tehničnih lastnostih, izgledu in barvi približamo brizganim kosom. Smo edini v Sloveniji, ki omogočamo vakuumsko litje.

V podjetju Chemets smo prvi prototipni center na območju bivše Jugoslavije, ki omogoča izdelavo barvnega kosa ali male serije izdelkov z najsodobnejšimi tehnologijami. V želenih barvah lahko natisnemo zgolj en kos ali nabor kosov z logotipom, besedilom ali sledljivo kodo.

4. Kakšne so možnosti obdelave izdelkov?

V vseh primerih mora biti 3D tisk dovršen. Da bo vaš produkt izdelan dobro, potrebuje vrhunsko končno obdelavo, ne glede na material ali tehnologijo, s katero je izdelan.

Naknadna obdelava je zelo pomembna. Tega ne obvladajo vsi izdelovalci prototipov, ker je potrebno dobro poznavanje materialov in načinov izdelave izdelkov. Naknadne obdelave so barvanje, peskanje, poliranje, galvanizacija, kitanje, … Z obdelavo lahko dosežemo gladkost, grobost, sijaj, mat, prozornost, imitacijo originala (izgled kovine, lesa ali usnja) in še mnogo več. 

V podjetju Chemets se držimo načela »Nemogoče je mogoče«. Zato vedno poiščemo način obdelave izdelka glede na vaše želje.

5. Ali podjetje nudi pomoč pri 3D oblikovanju oziroma modeliranju?

Dober prototipni center je tisti, ki vključuje 3D modeliranje.

Kakovostni prototipni centri obvezno najprej pregledajo naročnikove datoteke in opozorijo naročnika na morebitne napake v datoteki. To pomeni, da preverijo kakovost prejete datoteke. Najbolj pogoste napaka so nezaprte površine. Pogosto je tudi neznanje posameznika, da npr. nariše prevelike stene.

V Chemetsu nudimo oporo pri izdelavi 3D izrisa in topologije. Naš izkušen konstruktor poskrbi za prenos vaše 2D risbe v 3D model. Podrobno pregledamo tudi vaše izrisane 3D modele in preverimo njihovo ustreznost, popravimo morebitne vrzeli, jih optimiziramo, da pri tiskanju ne bi prihajalo do nepotrebnih zapletov glede ustreznosti izdelka in posledično dodatnih stroškov.

V primerih, ko stranka nima 3D datoteke, ima pa originalni kos (npr. rezervni del, ki se ga ne da več nabaviti) omogočimo izdelavo 3D datoteke z vzvratnim inženiringom. To je proces, kjer se poskenira realni model (izdelek, prototip, orodje …), ki ga želite reproducirati, obnoviti ali izboljšati. 

Več na https://chemets.si/storitve/3d-modeliranje/

6. Ali kakovost, cena in odzivnost ustrezajo pričakovanjem in načrtovanemu proračunu?

Cene storitev prototipnega centra so pomemben kriterij pri izbiri prototipnega centra. Trikotnik kakovosti, cene in hitrosti izdelave velja tudi v prototipnih centrih. Omejitev obstaja  le pri hitrosti izdelave, saj nekatere tehnologije potrebujejo bolj fleksibilen čas izdelave.

Brez datoteke prototipni center ne more postaviti cene izdelka. Cene so postavljene za vsak izdelek in projekt posebej. Za določitev cene je ključna natančna opredelitev tehničnih lastnosti materiala, količina želenih kosov, kompleksnost kosa, ustreznost datoteke, ki je osnova za izdelavo, zahtevane površine in potreben čas izdelave.

V Chemetsu se trudimo, da vam pripravimo čimbolj natančen izračun cene. V kolikor ugotovimo, da 3D izdelava prototipa ni primerna ali bi bila predraga, vas na to opozorimo in vam predlagamo optimalnejše načine izdelave. Naročnikom svetujemo, naj ne iščejo najugodnejše cene na kos, temveč najugodnejši končni znesek za testiranje kosa, male serije in hitrost izdelave. Poslujemo transparentno, saj le na tak način podjetja lahko gradijo dolgoročna partnerstva.  Smo tudi zanesljivi, hitro odzivni in naročeno blago dostavimo v dogovorjenem času.

7. Kako bogate so izkušnje podjetja in kakšen ugled ima?

Izkušena in ugledna podjetja vam lahko ponudijo najboljše storitve. Preverite njihova področja delovanja in panoge, v katerih so močni.

V podjetju Chemets delujemo na področju avto, moto in navtične industrije, medicine, filma in umetnosti, arhitekture in gradbeništva. Ne glede na panogo vam pomagamo razviti in izdelati izdelek po vaši meri.

V podjetju Chemets:

  • vedno iščemo in spremljamo rešitve ter tehnične inovacije, da bodo 3D tisk in prototipiranje še boljši;
  • obvladujemo izzive inovacij;
  • izdelujemo tudi končne funkcionalne in unikatne izdelke (kot so npr. deli starodobnih vozil, nagrade za posebne dosežke, replike ali skulpture);
  • nudimo podporo pri oblikovanju in preoblikovanju (re-dizajniranju) izdelkov;
  • podpiramo inovatorje s svetovanjem in znanjem že v zgodnji fazi razvoja izdelka;
  • zagotavljamo kakovost;
  • se držimo dogovorjenih rokov in izvedemo obljubljeno;
  • nudimo strateška partnerstva.

Oglejte si nekatere izmed naših projektov https://chemets.si/projekti/

Dobro izbiro vašega novega 3D tisk in prototipnega partnerja vam želim.
 
Barbara H. Wilkesmann

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo

Ali veste, od kod prihajajo 3D kipci?

Špansko podjetje s 3D natiskanim avtomobilom