Kaj je prototipiranje?

Pri oblikovanju in izdelavi izdelka, ki šele nastaja iz idejne zasnove, prototipiranje pomeni, da izdelek po vsakem novem testiranju prilagajamo tako funkcionalno kot oblikovno. Proces prototipiranja je  zelo preprost: ustvari – testiraj – izboljšaj – ponovi postopek.

V preteklih dneh smo s prototipiranjem sodelovali s skupino Improve, zaenkrat je izdelek, ki se bo na trgu pojavil, še poslovna skrivnost. Proces razvoja izdelka običajno poteka na enak način.

Proces prototipiranja

Na osnovi naročnikove ideje o izdelavi določenega izdelka vključimo tako industrijskega oblikovalca kot konstruktorja, ki imata znanje o 3D tehnologijah. Te omogočajo širok spekter izdelave. Sicer je pomembno, da se k snovanju izdelka povabi tudi izdelovalca prototipov, ki obema svetuje glede konstrukcije, da bo v fazi fizične  izdelave prototipa oz. izdelka potrebnih čim manj popravkov.

Lažje je odpravljati napake virtualno, v CAD/CAM programu, kot v  fazi fizičnega prototipiranja oz. izdelave izdelka. Izdelovalec prototipov oz. prototipni center ima znanje, izkušnje in pozna 3D tehnologije, da na osnovi podatkov o želenem prototipu oz. izdelku izbere ustrezno tehnologijo, ki omogoča glede na namembnost izdelka, ustrezno izdelavo glede na količino, material, površino, rok izdelave in ceno.

Sodelovanje s skupino Improve

Naše podjetje Chemets so fantje s projekta Improve našli na spletu in že ob prvem srečanju so nam pokazali izdelan kos, ki pa je bil brez ustreznega izrisa za 3D print. Le na 3D načrtu namreč lahko delamo popravke in izboljšave glede funkcionalnosti in oblike izdelka ter takšne, ki znižajo ceno njegove izdelave.

V omenjenem primeru so fantje prvi predstavitveni kos potrebovali v 5-ih dneh. Za samo izdelavo printa je to več kot dovolj časa, izris pa potrebuje nekoliko dlje. Običajno se pri samem izrisu zatakne, če stranka nima natančno definiranih mer in dobre predstave o obliki izdelka.

Uspelo nam je, saj se strankam prilagodimo tudi tako, da delamo čez noč. Naš sodelavec Rok Žvagen, specailist za plastične kose, je že po telefonu odlično svetoval in dal občutek zanesljivosti in resnosti. Drugje našim naročnikom ob povpraševanju niso dali nikakršne garancije, da bo prototip izdelan v tako kratkem času, manj kot 10 dni.

Naše izkušnje s prototipiranjem

Pri prototipiranju se mora izdelovalec prilagoditi naročniku z ustreznim izborom tehnologije, naročniki izdelka imajo običajno že dogovorjene termine za predstavitev ali teste, zato je v tem primeru pomembno, da vemo, kakšne možnosti obstajajo glede izdelave in kakšni so časovni roki zanje.

Fantje iz ekipe Improve so povedali, da so od izrisa in prvega prototipa do manjše serije predstavitvenih funkcionalnih kosov porabili nekaj več kot leto dni, kar je izjemen fenomen. Naša izkušnja preteklih let je, da običajno ves postopek traja približno dve leti. Čeprav večina naročnikov na začetku meni, da je možno prototip izdelati v krajšem času, v nekaj mesecih, so zelo presenečeni, ko jim predstavimo naše pretekle izkušnje na tem področju.

Naše mnenje je, da je za dober produkt bolje na začetku vložiti več denarja in sproti delati popravke na testnih kosih, kot izdelati večje serije, kjer stroški in čas eksponentno naraščata. Spodnja slika kaže sicer učinkovitost na količino, vendar bil zelo podoben graf za stroške popravkov serijskega orodja in dlje časa za popravilo. Lažje je popraviti CAD datoteko in narediti print (hitreje, ceneje) , kot popravljati orodje (višja cena in daljši čas).

Kako izbrati pravo tehnologijo za serijsko proizvodnjo?

3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo