3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

Uporaba 3D tiska v oblikovanju in umetnosti

3D tiskanje je v svetu poznano že najmanj tri desetletja. Obstajajo različne tehnologije in posledično materiali, ki jih je možno tiskati. Prvotno so se 3D tiskalniki uporabljali za izdelavo prototipov predvsem na področju razvoja industrijskega oblikovanja, konstruiranja in izdelave tehničnih izdelkov. Z razvojem novih materialov pa se uporaba 3D tiska vsak dan bolj širi tudi na ostala področja, od tiska hrane, bio-tiska, 3D tiskane elektronike do gradbeništva. S tehnološkim napredkom je postalo mogoče tiskati ne le manjše predmete, temveč tudi velike strukture.

Nemško podjetje, ki izdeluje industrijske tiskalnike večjih dimenzij in posledično z večjim delovnim volumnom (največja platforma 4 m x 2 m x 1 m) v zadnjih štirih letih pospešeno išče rešitve za različne aplikacije na področju umetnosti in gradbeništva.

Njihova tehnologija izdelave 3D tiskanja deluje na kapljičnem nanašanju oz brizganju veziva (furanske smole) na osnovni material (livarski pesek različnih granulacij) in nanašanje veziva na polimerni praškasti material PMMA, ki se ga naknadno utrdi z epoksi smolo za boljšo obstojnost in trdnost. Tiskane predmete, izdelane na osnovi livarskega peska ali polimernega materiala PMMA je možno naknadno ličarsko obdelati z nanašanjem materialov, ki omogočajo naknadno brušenje, poliranje in barvanje.

AHA efekt

Prednost takšne izdelave je krajši čas izdelave in hitra implementacija na trg, nižji stroški izdelave v primerjavi s konvencionalnimi postopki, predvsem pa AHA EFEKT, saj se vsakič vprašamo: »Kako je to mogoče?«

Ker lahko 3D tiskanje hitro pretvori digitalne modele v fizične objekte, umetnikom omogoča eksperimentiranje z novimi koncepti in oblikami brez visokih stroškov ali dolgotrajnih proizvodnih postopkov.

Primeri uporabe 3D tiska pri oblikovanju in umetnosti

Unikatnost v gradbeništvu

Oblikovanje in izdelava unikatnega stropa, ki predstavlja eno najdražjih postavk pri izgradnji poslovnih ali stanovanjskih objektov.

Drug primer so prilagojeni arhitekturni elementi, kot so zapletene mreže in okrasni paneli. 3D elementi omogočajo večjo prilagodljivost pri oblikovanju, saj ni omejitev glede kompleksnosti ali podrobnosti.

Muzejska dejavnost

Izdelava kopije zgodovinskega portala Liebknecht v Berlinu v merilu 1 : 1, kar omogoča ohranjanje originala in hkrati dostopnost replike za širšo javnost. 

Filmska industrija

Izdelava igralskih pripomočkov za filmsko industrijo, kot naprimer rekvizitov, kosumov, protetike, scenografije, animacije (realistični 3D modeli).

Primeri filmov, kjer je bila uporabljena 3D tehnologija:

  • Deadpool
  • Warcraft
  • Rogue One: A Star Wars Story
  • Alien: Covenant

uporaba 3d modela v filmski industriji

Notranje oblikovanje

Izdelava dekorativnih velikoformatnih predmetov za interier, kot so unikatni kosi pohištva, svetila in drugi elementi, ki dodajo prostoru edinstven značaj.

Primer izdelave 3D modela za potrebe filmske industrije našega nemškega partnerja voxeljet.  

3D tiskanje in trendi

Na ta način podjetja, ki se ukvarjajo s 3D tiskanjem in 3D tiskalniki skupaj s proizvajalci, obrtniki in rokodelci spreminjajo dojemanje uporabnosti 3D tehnologij. Trend gre vse hitreje v smeri, da je in bo oblikovanje vedno bolj pomembno, predvsem zato ker gredo trendi k personalizaciji, unikatnosti in hitri implementaciji.

Za splošno prepoznavnost podjetja in blagovne znamke pa je potrebno povezati še druga podjetja, ki s svojimi izdelki ugodno vplivajo na vsa naša čutila, vid, voh, sluh in okus.

Zato je nujno potrebno, da obrnemo tehnologije v svoj prid.

Več o uporabi 3D tehnologij in materialov na področju oblikovanja, filma in umetnosti, si poglejte s klikom na spodnji gumb.

Kako izbrati pravo tehnologijo za serijsko proizvodnjo?

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo

Ali veste, od kod prihajajo 3D kipci?