3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

Uporaba 3D tiska v oblikovanju in umetnosti

3D tiskanje je v svetu poznano že najmanj tri desetletja. Obstajajo različne tehnologije in posledično materiali, ki jih je možno tiskati. Prvotno so se 3D tiskalniki uporabljali za izdelavo prototipov predvsem na področju razvoja industrijskega oblikovanja, konstruiranja in izdelave tehničnih izdelkov. Z razvojem novih materialov pa se uporaba 3D tiska vsak dan bolj širi tudi na ostala področja, od tiska hrane, bio-tiska, 3D tiskane elektronike do gradbeništva.

Nemško podjetje, ki izdeluje industrijske tiskalnike večjih dimenzij in posledično z večjim delovnim volumnom (največja platforma 4 m x 2 m x 1 m) v zadnjih štirih letih pospešeno išče rešitve za različne aplikacije na področju umetnosti in gradbeništva.

Njihova tehnologija izdelave 3D tiskanja deluje na kapljičnem nanašanju oz brizganju veziva (furanske smole) na osnovni material (livarski pesek različnih granulacij) in nanašanje veziva na polimerni praškasti material PMMA, ki se ga naknadno utrdi z epoksi smolo za boljšo obstojnost in trdnost. Tiskane predmete, izdelane na osnovi livarskega peska ali polimernega materiala PMMA je možno naknadno ličarsko obdelati z nanašanjem materialov, ki omogočajo naknadno brušenje, poliranje in barvanje.

AHA efekt

Prednost takšne izdelave je krajši čas izdelave in hitra implementacija na trg, nižji stroški izdelave v primerjavi s konvencionalnimi postopki, predvsem pa AHA EFEKT, saj se vsakič vprašamo: »Kako je to mogoče?«

Primeri uporabe 3D tiska pri oblikovanju in umetnosti

Unikatnost v gradbeništvu

Oblikovanje in izdelava unikatnega stropa, ki predstavlja eno najdražjih postavk pri izgradnji poslovnih ali stanovanjskih objektov

Muzejska dejavnost

Izdelava kopije zgodovinskega portala Liebknecht v Berlinu v merilu 1 : 1

Filmska industrija

Izdelava igralskih pripomočkov za filmsko industrijo

Notranje oblikovanje

Izdelava dekorativnih velikoformatnih predmetov za interier

Primer izdelave 3D modela za potrebe filmske industrije našega nemškega partnerja voxeljet.  

3D tiskanje in trendi

Na ta način podjetja, ki se ukvarjajo s 3D tiskanjem in 3D tiskalniki skupaj s proizvajalci, obrtniki in rokodelci spreminjajo dojemanje uporabnosti 3D tehnologij. Trend gre vse hitreje v smeri, da je in bo oblikovanje vedno bolj pomembno, predvsem zato ker gredo trendi k personalizaciji, unikatnosti in hitri implementaciji.

Za splošno prepoznavnost podjetja in blagovne znamke pa je potrebno povezati še druga podjetja, ki s svojimi izdelki ugodno vplivajo na vsa naša čutila, vid, voh, sluh in okus.

Zato je nujno potrebno, da obrnemo tehnologije v svoj prid.

Več o uporabi 3D tehnologij in materialov na področju oblikovanja, filma in umetnosti, si poglejte s klikom na spodnji gumb.

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo

Ali veste, od kod prihajajo 3D kipci?

Špansko podjetje s 3D natiskanim avtomobilom