2D izris postaja zgodovina, 3D modeliranje osvaja svet

Za izdelavo prototipov in izdelkov s 3D tehnologijami je nujen računalniški izris. S pomočjo tako imenovanih CAD orodij, ki omogočajo 3D računalniški izris modela, lahko na hiter in enostaven način pridemo do želenega izdelka.

3D modeliranje ali 3D konstruiranje je ustvarjanje izdelkov v virtualnem okolju, kjer ima vsak element tri dimenzije – višino, širino in globino. Rezultat je digitalni izris izdelka, lahko tudi sestava, ki jo lahko analiziramo in dodelujemo z izjemno natančnostjo. Izhodišče za izdelavo je 2D risba, ki je podlaga za 3D računalniški izris. Brez digitalnega izrisa bi bila izdelava želenega izdelka počasnejša, predvsem pa  dražja. V primeru, ko imamo 3D izris, so možni popravki na konstrukciji oz. modelu.

3D modeliranje prihrani čas in denar

3D modeliranje nam omogoča testiranje različnih možnosti izdelave za isti izdelek. Dober konstruktor, ki pozna poleg konstruiranja izdelka tudi filozofijo izdelave orodja, lahko skrajša čas izdelave, optimizira izdelek in posledično izdelavo orodja, ter pospeši implementacijo izdelka na trg.

Ni zaman pregovor: ČAS JE DENAR. Ker pospešimo samo izdelavo in jo že v zgodnji fazi modeliranja oz. konstruiranja optimiziramo, izjemno zmanjšajmo stroške.

Vse informacije o izdelku so namreč že zajete v 3D računalniški izris, podatke sproti optimiziramo in prilagajamo, predvsem pa – kar vidimo na ekranu,  lahko v prvi fazi tudi natisnemo. Najprimernejša končnica za datotek za 3D tiskanje oz. izdelavo 3D printa je končnica .STP (step datoteka) ali .STL . To je tudi osnova za izdelavo ponudbe oz. določanje cene. Brez teh datotek lahko samo ocenimo izdelavo 3D printa oz. tiskanega modela. Za točno ponudbo pa zadostujeta omenjeni končnici.

Ne le načrti, tudi navodila za barvanje, varjenje, montažo in še marsikaj

Ko izdelujemo 3D modele je možno, da se ob računalniškemu izrisu zasnuje še izdelane sestavne in delovne liste, ki predstavljajo nadaljnjo osnovo za proizvodni proces.  Poleg omenjenih risb se lahko izdela še načrte varjenja, barvanja ali navodila za montažo, uporabo, pakiranje in podobno.

Pri snovanju izdelka ali prototipa s 3D tiskanjem je potrebno izvoziti 3D datoteko v 3D tiskalnik, ki po načrtu natančno natisne izdelek. Če je izdelek sestavljen iz več sestavov, je potrebno za vsak del sestava pripraviti svojo datoteko. Ves postopek, od koncepta do 3D tiskalnika se zgodi v enem programskem okolju, kar za podjetje pomeni prihranek časa in nižje stroške izdelave.

Več o dodatnih storitvah 3D tiska, prototipiranja in modeliranja, si poglejte s klikom na spodnji gumb.

3D tiskanje na področju oblikovanja in umetnosti

TOP 5 prednosti certifikata ISO 14001 za naše stranke

3D rešitev za uspešno rehabilitacijo

Ali veste, od kod prihajajo 3D kipci?