Projekt VS Armature

Za podjetje VS armature smo izdelali plastični nastavek, redizajn senzorske armature.
vs armature
VS B
O stranki

V podjetju VS group je ob sledenju svetovnim trendom in uvajanju novih tehničnih elementov v senzorske armature prišlo do odločitve za razvoj nove armature. Glede na to, da se tehnični elementi, ki so v senzorski armaturi, vseskozi spreminjajo, se je izkazala potreba po novi konstrukciji in tudi obliki same armature. Senzorske armature postajajo danes pravi majhni elektronski produkti, električni deli postajajo vse manjši, napajanje je baterijsko, ventili so samo še polovica velikosti izpred nekaj let. Z združitvijo vseh teh parametrov je bila odločitev kot na dlani, nova armatura. V prvi fazi je bila ideja o nastanku popolnoma nove kompozitne armature, katera je bila v načrtovalskem procesu ustavljena, predvsem zaradi napovedi prihoda novih elektronskih ventilov na trg.

O razvoju in izvedbi

Armatura je sestavljena iz krivljene nerjaveče cevi, vložka, elektronike, LED senzorjev, baterije in pokrovčka senzorjev. Osnovna je zahteva po vodotesnosti samega vložka, kateri je istočasno tudi držalo pelatorja in omogoča dotok vode.

V ta namen se je iskalo rešitev po enostavnem zaprtju dela vložka, v katerem je elektronika. S to funkcijo je vložek/armatura dobila nov element, pokrovček elektronike, ki ima dvojno funkcijo. Zunanja ali čelna podoba vložka je dobila zaključek, kateri ponazarja valove z izlivanjem vode. Ravno tako valovi ponazarjajo senzorsko funkcijo armature, zaključek vložka tako združuje kar nekaj funkcij.

Glede na zahtevnost samega vložka z vsemi izvrtinami in detajli, kakor tudi zunanjo podobo, je bilo kmalu jasno, da z obstoječim tehnološkim procesom vložka ne bo mogoče izdelovati. Za potrebe maloserijske proizvodnje bi bilo mogoče vložek izdelati tudi po klasični orodjarski tehnologiji, vendar je glede na to, da je vložek sam že konstruiran v CAD, edina smiselna in pravilna pot direktna izdelava ali CNC rezkanje izdelka ali 3D print le tega.

vs armature
vs armature

V Chemetsu smo prve modele izdelali v SLS 3D print tehnologiji. Ena od možnih variant 3D printa je bila tudi Polyjet tehnologija, vendar se je ta smer opustila glede na naravo samega izdelka in površinskih zahtev o kvaliteti. V naslednjih korakih se s pomočjo silikonskih kalupov izdelajo identične kopije 3D printa izdelka, kateri se uporabljajo tako za prilagoditev in preverjanje oblike nerjaveče cevi kot tudi v samem razvoju izdelka in pripravi produkcije. Podjetju VS group je prehod na digitalne tehnologije omogočilo sprotno preverjanje stanja dimenzij izdelka, prilagajanje parametrov elementov in eliminiranje klasičnih orodjarskih postopkov. Sodobni digitalni postopek načrtovanja in izdelave vzorčnega izdelka se je v tem primeru izkazal kot hitrejši, cenejši v smislu poenostavitve postopkov in kvalitete le teh.

Oglaševalske nagrade DIGGIT

Pokala za Zavarovalnico Triglav

Projekt Kinestica

Projekt Mesi